‘Bitcoin is geen investering’ volgens oprichter Satoshi Nakamoto

Louise de Graaf


De afgelopen maanden is bitcoin (BTC) zó hard in waarde gestegen dat de coin nu opnieuw meer waard is dan enkele enorme bedrijven, waaronder Tesla. Sindsdien is de grootste cryptocurrency weer behoorlijk in trek bij investeerders. Maar Bitcoin-bedenker Sathoshi Nakamoto zag de coin helemaal niet als een investering.


BlackRock Bitcoin ETF passeert de 100.000 BTC na recordinstroom

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Satoshi: ‘bitcoin is geen investering’

De vroege Bitcoin-ontwikkelaar Martii Malmi, ook wel bekend onder het pseudoniem Sirius, heeft zijn e-mailberichten tussen hem zelf en Nakamoto gearchiveerd op zijn Github-pagina. Als één van de meest actieve leden uit de vroege Bitcoin-community heeft hij vele e-mails direct met de uitvinder zelf uitgewisseld, die inmiddels een historisch inkijkje geven in hoe beide programmeurs bezig waren met Bitcoin.

Satoshi schreef in november van 2009 bijvoorbeeld ‘dit wordt leuk!’, waaruit blijkt dat hij zelf het potentieel van het project natuurlijk al lang goed in de gaten had. Ook blijkt dat hij op zijn reguliere baan niet deed aan programmeren, want hij was blij dat hij zich hier weer mee bezig kon houden als hij aan Bitcoin werkte.

Ook was hij zich ervan bewust dat zijn anonimiteit verwarring kon veroorzaken en dat hij hier voorzichtig mee moest zijn. Het gebruik van het Bitcoin-netwerk zelf is namelijk niet per definitie volledig anoniem, ondanks dat hij zelf een pseudoniem gebruikt. De transparantie van werd later bewezen door een 27-jarige student die een groot deel van Bitcoins transactiegeschiedenis bloot heeft gelegd.

Verder vond hij het geen goed idee om nadrukkelijk bitcoin te beschrijven als een investering. Dat vond hij maar riskant, en mensen moesten zelf hun eigen conclusie trekken over wat bitcoin precies is.

Succes van Bitcoin

Een onbekend lid van het Bitcointalk-forum noemde Bitcoin een cryptocurrency – een woord dat nog niemand eerder had gebruikt. In één van de eerste e-mails met Malmi schreef hij over deze nieuwe term. Sindsdien is het woord niet meer weggegaan.

Ook is grappig dat een transactie van10.000 BTC sturen in die tijd niet zo vreemd was. Dat was in 2009 eigenlijk nog helemaal niets waard, omdat er geen handelsplatformen waren waar je met fiat-valuta bitcoins kon kopen.

Sirius was zelf samen met communitylid NewLibertyStandard vermoedelijk de eerste die met fiat-valuta bitcoin heeft verhandeld, alhoewel dat in de vorm van een soort test van via PayPal. Hij verkocht toen volgens BuyBitcoinWorldwide 5.050 BTC voor 5,02 Amerikaanse dollar. Bij de huidige bitcoin koers zou 5.050 BTC bijna 260 miljoen dollar waard zijn.

Inmiddels ligt de totale marktwaarde van alle bitcoins op iets meer dan 1 biljoen dollar. Dat is bijna net zoveel als de gehele Nederlandse economie; en dus ook meer dan verschillende andere economieën en zelfs sommige complete fiat-valuta.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment