Bitcoin futures stijgen naar hoogste piek in meer dan 2 jaar

Louise de Graaf


Het gaat al sinds oktober 2023 erg goed met de bitcoin koers. Een belangrijke reden daarvoor is de introductie van de spot-ETF’s op de Amerikaanse markt, maar het blijkt dat andere beursproducten voor crypto ook erg populair zijn.

De zogeheten open interest (OI) in bitcoin-futurescontracten heeft op woensdag een nieuw hoogtepunt bereikt.


Dit is hoeveel winst de gemiddelde crypto belegger in 2023 boekte

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Interesse bitcoin futures hard gestegen

Uit marktdata van CoinGlass blijkt dat de IO op bitcoin (BTC) futures op het moment van schrijven op bijna 24,2 miljard Amerikaanse dollar ligt. Open interest is het totale aantal openstaande futurescontracten die nog niet zijn gesloten, uitgeoefend of verlopen. Het is een maatstaf voor de handelsactiviteit en de liquiditeit in de markt voor die futures.

Dat is het hoogste niveau sinds december 2021, en is bovendien bijna een all-time high. Alleen in april van 2021 kwam de open interest met 24,3 miljard dollar iets hoger uit – het scheelt dus heel weinig. Vermoedelijk zullen we later deze maand een nieuwe all-time high waarnemen.

De Chicago Mercantile Exchange (CME) staat op de eerste plek dankzij een open interest van ruim 125.000 BTC, of omgerekend ongeveer 6,5 miljard dollar. Binance volgt op de voet met een open interest van ruim 117.000 BTC ter waarde van 6,1 miljard dollar. Op plaats 3 en 4 staan Bybit en OKX, die met respectievelijk 78 BTC en 46 BTC al een stuk kleiner zijn.

Crypto derivaten zijn populair

Het mag gezegd worden dat crypto in het algemeen momenteel erg in trek lijkt te zijn. Afgelopen december steeg het handelsvolume in de gehele spot-markt tot het hoogste niveau sinds eind 2022. In totaal was dat genoeg voor meer dan 1 biljoen dollar.

De spot-markt is vooralsnog het verloren terrein van de afgelopen paar jaar aan het inhalen, maar derivaten zijn klaarblijkelijk populairder. Zo behaalden ethereum (ETH) opties in januari al een nieuw record, en het open interest lijkt deze maand te volgen. Ook zijn er plannen om optiecontracten op basis van de nieuwe spot-ETF’s te maken. Zelfs de komst van de spot-ETF’s voor bitcoin was klaarblijkelijk geen reden om een krimp te veroorzaken.

Afgelopen november stak de CME ook al een grote winst in zijn zak, namelijk die voor het marktaandeel van bitcoin-futurescontracten. Dat was voorheen Binance, maar sinds november is de CME weer de grootste.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment