Bitcoin ETF’s staan in top 5 snelst groeiende allertijden

Louise de Graaf


Begin dit jaar zijn de 10 eerste spot-ETF’s officieel goedgekeurd. Ze waren direct enorm populair – twee ETF’s vielen zelfs onder de meest populaire ETF-introducties van de afgelopen 30 jaar. Maar daar blijft het niet bij; ook nu blijken de fondsen nog absurde groeicijfers te zorgen.


MicroStrategy gewaarschuwd: ‘bitcoin kopen met leningen is risicovol’

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF’s onder populairste beursfondsen van 2024

Op sociale mediaplatform X schrijft Bloomberg-ETF-analist Eric Balchunas dat IBIT van BlackRock-dochterbedrijf iShares en Fidelity’s FBTC in de top 5 van Exchange Traded Funds met de meeste inflows sinds begin 2024 staan.

Dat is nogal wat, want er zijn beursfondsen die veel meer activa bezitten dan IBIT en FBTC. Zo hebben de S&P 500-indexfondsen VOO en IVV respectievelijk 426 miljard dollar en 446 miljard dollar onder beheer, en het VTI-beursfonds voor aandelen van over de hele wereld heeft 380 miljard dollar.

De teller stond op maandag volgens Bloomberg’s gegevens voor IBIT en FBTC op respectievelijk 16 miljard dollar en 9,4 miljard dollar. De fondsen bestaan pas sinds 11 januari, al dit geld is dus pas sinds die dag aan de fondsen toegevoegd.

Frappant is dat Bloomberg claimt dat de groei sinds ‘begin dit jaar’ (lees: sinds 11 januari) voor de spot-ETF’s op respectievelijk 12,5 miljard dollar en 6,8 miljard dollar ligt. Hoe deze cijfers precies tot stand zijn gekomen is niet duidelijk, maar het ligt in ieder geval voor de hand dat de werkelijke cijfers dus iets hoger liggen.

Bitcoin ETF’s breken records

Het zijn precies de twee fondsen die inmiddels al verschillende records hebben gebroken. Zo waren ze wat geldstromen betreft succesvoller dan alle 500 ETF’s die in 2023 zijn geïntroduceerd.

Ook hebben de 10 spot-ETF’s dit jaar al verschillende keren recordhoeveelheden kapitaal voor crypto-fondsen in het algemeen aangetrokken. Met name IBIT en FBTC hebben daarvoor gezorgd; Grayscales GBTC is in diezelfde periode namelijk flink gekrompen. Toch was de groei netto positief.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment