Bitcoin ETF’s scoren recordinstroom van miljarden in een week

Louise de Graaf


De nieuwe Amerikaanse bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETF’s), of beursgenoteerde fondsen, hebben weer een zeer sterke week achter de rug.

De bitcoin fondsen hebben afgelopen week bijna $2,3 miljard aangetrokken en dat droeg hoogstwaarschijnlijk bij aan de koersstijging van 8%.


Bitcoin-koning Michael Saylor kondigt nieuwe plannen aan

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF’s haalden afgelopen week $2,3 miljard op

Dat de bitcoin-ETF’s in smaak zijn bij veel Amerikaanse beleggers is inmiddels duidelijk. Ook afgelopen week zagen de nieuwe fondsen weer een enorme instroom.

Tussen 12 en 16 februari zagen de 10 nieuwe bitcoin beursfondsen een netto instroom van maar liefst $2,27 miljard. Dat meldt de onderzoekstak van crypto exchange BitMEX op 17 februari.

Dat betekent dat de bitcoin-ETF’s gezamenlijk een grotere instroom zagen dan elke andere ETF op de markt, zegt ETF-expert Eric Balchunas van Bloomberg. Hij vergelijkt maar liefst 3.400 ETF’s.

BlackRock ETF trekt merendeel aan

Van deze instroom ging verreweg het grootste aandeel naar het bitcoin fonds van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Ongeveer $1,7 miljard stroomde afgelopen week naar de BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT).

Het IBIT fonds registreerde zelf de op één na grootste instroom van alle ETF’s gedurende de week. Alleen het SPDR Portfolio S&P 500 ETF (SPLG), een ETF voor de S&P 500 index, zag een grotere instroom afgelopen week, namelijk van $2,15 miljard.

Balchunas meldt dat het IBIT fonds dit jaar al $5,2 miljard aan bitcoin heeft opgehaald, en dat is ongeveer 50% van de totale instroom van alle ETF’s die BlackRock beheert.


Bitcoin en aandelen schieten omhoog, maar waarom?

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Andere bitcoin ETF’s blijven achter

De andere bitcoin-ETF’s presteerden afgelopen week in vergelijking lang niet zo sterk. De Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC), het tweede grootste bitcoin-ETF, zag afgelopen week een instroom van $650 miljoen.

De ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB) haalde afgelopen week ongeveer $400 miljoen binnen en de Bitwise Bitcoin Fund (BITB) haalde $230 miljoen binnen. De overige fondsen bleven nog een stuk verder achter.

Een groot deel van deze instroom werd wederom gecompenseerd door een uitstroom uit het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Dit is nog altijd verreweg het grootste bitcoin-ETF, en zag afgelopen week een uitstroom van ongeveer $630 miljoen.

De reden voor deze uitstroom is dat het Grayscale fonds als enige al bestond voordat het werd omgezet in een ETF. Doordat het een ETF is, kunnen beleggers makkelijker uitstappen.

Sommige investeerders kiezen voor winst, maar een groot deel stapt over naar de andere ETF’s omdat ze lagere kosten hanteren. Al meer dan $7 miljard is de afgelopen weken uit het GBTC fonds vertrokken.

Het succes van de ETF’s ontgaat ook grote banken niet. Zij stuurden onlangs gezamenlijk een brief naar de toezichthouder met een verzoek om de regels voor crypto te versoepelen. De banken willen maar al te graag een graantje meepikken van de bitcoin-ETF’s.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment