Bitcoin ETF’s leven weer op, dagelijks volume passeert de $1 miljard

Louise de Graaf


De nieuwe Amerikaanse bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) zagen kort na de lancering een fors hoog volume, maar dit nam de laatste tijd steeds verder af.

Althans tot gisteren, toen zagen de nieuwe bitcoin beursfondsen juist weer een flinke toename in het volume.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Volume bitcoin ETF’s passeert $1 miljard

Op 7 februari bereikten de bitcoin-ETF’s een totaal volume van meer dan $1 miljard. Het fonds van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, nam, zoals verwacht, de leiding.

De BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) behaalde op 7 februari een volume van $341,2 miljoen. Het is een “grote volume dag” voor IBIT, meldt ETF-expert James Seyffart van Bloomberg.

Op de tweede plek volgt het enorme fonds van Grayscale. De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) behaalde gisteren een volume van $296,5 miljoen. Dit was echter vooral een uitstroom.

Op de derde plek komt, zoals verwacht, het fonds van Fidelity uit. De Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) had gisteren een volume van $200 miljoen.

Alle overige bitcoin-ETF’s behaalden gezamenlijk echter maar een volume van $188 miljoen. Samen met de bovenstaande drie ETF’s kwam het totale volume voor bitcoin-ETF op 7 februari iets boven $1 miljard uit.

Bitcoin ETF’s bezitten al bijna zoveel BTC als MicroStrategy

Desondanks geeft Seyffart echter toe dat het overschrijden van de $1 miljard niet zo bijzonder is. Alhoewel het een toename is ten opzichte van de dagen ervoor, is het alsnog ver onder het volume van de eerste weken.

Dat gezegd hebbende, ligt momenteel de netto instroom in de nieuwe ETF’s hoger dan de uitstroom van het bitcoin beursfonds van Grayscale.

Het bitcoin fonds van Grayscale, de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), bestond al voordat het in een ETF werd omgezet. Sinds het een ETF is, ziet het fonds voornamelijk een grote netto uitstroom en dat drukt de bitcoin koers.

Inmiddels ligt de netto instroom al voor de negende dag op rij hoger dan de netto uitstroom voor alle bitcoin-ETF’s.

Ongeveer $80 miljoen stroomde gisteren uit het Grayscale fonds terwijl ongeveer $220 miljoen de andere fondsen instroomde. Dat betekent dat de netto instroom gisteren op ongeveer $140 miljoen uitkwam.

Inmiddels bezitten de bitcoin-ETF’s gezamenlijk ongeveer 187.000 BTC. Ze komen daarmee snel in de buurt van de enorme pot van MicroStrategy. Onlangs kondigde MicroStrategy aan dat het nu 190.000 BTC bezit, ter waarde van meer dan $8 miljard.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment