Bitcoin ETF’s goedgekeurd, koers reageert volatiel

Louise de Graaf


Eindelijk is het zover! In een historische wending heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vandaag meerdere spot bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF) goedgekeurd. Dat blijkt uit een officieel document van de SEC en bronnen bij fondsbeheerder Grayscale.

Dit is het moment waar velen in de crypto-gemeenschap jaren op hebben gewacht. Wat betekent deze goedkeuring precies en wat is een spot bitcoin-ETF eigenlijk?


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin ETF’s goedgekeurd

In ieder geval de aanvragen van ARK Invest & 21Shares, Bitwise, Invesco Galaxy, WisdomTree, Valkyrie, BlackRock, VanEck, Fidelity, Hashdex, Franklin Templeton en Grayscale zijn vandaag door de SEC goedgekeurd.

De SEC heeft de ETF’s toegang verleend om op alle nationale exchanges te worden verhandeld. Coinbase zal fungeren als zogeheten custodian voor de meeste fondsen, wat inhoudt dat de crypto exchange de bitcoins zal beheren voor de vermogensbeheerders. Hoogstwaarschijnlijk kunnen de ETF’s morgenmiddag al verhandeld worden, wanneer de Amerikaanse markt opent.

Wat is een spot bitcoin ETF?

Een spot bitcoin-ETF is een beursgenoteerd fonds dat direct investeert in bitcoin. In tegenstelling tot derivaten of futures, volgt een spot ETF de daadwerkelijke prijs van bitcoin. De fondsbeheerder moet daadwerkelijk bitcoin kopen wanneer een investeerder aandelen in het fonds koopt.

Beleggers kunnen via een spot bitcoin-ETF indirect in bitcoin investeren zonder zich zorgen te hoeven maken over het veilig opslaan van de crypto.

Dit maakt bitcoin voor een breder publiek toegankelijker om in te investeren, en opent de deur voor institutionele investeerders in de VS.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Impact op BTC beleggers en de crypto markt

Het proces heeft jaren geduurd. De Amerikaanse toezichthouder wees altijd alle aanvragen af door zorgen over fraude en marktmanipulatie.

Veel vermogensbeheerders hadden de hoop al opgegeven. Daar kwam verandering in toen BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, vorig jaar besloot om mee te doen met de race.

De goedkeuring van een spot bitcoin-ETF wordt gezien als een grote stap vooruit voor de crypto-industrie.

Het biedt institutionele en particuliere beleggers een veilige en gereguleerde manier om in bitcoin te investeren. Dit kan leiden tot een toename van de vraag naar bitcoin, wat mogelijk de prijs ten goede komt.

Bovendien kan het de deur openen voor meer crypto-gerelateerde producten en diensten op de reguliere financiële markten. Het is een teken van toenemende acceptatie en legitimiteit van crypto in het algemeen.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag 90.000 LUNC. Meld je vandaag aan 🚀

Bitcoin en crypto koersen reageren op ETF nieuws

De goedkeuring van een spot bitcoin-ETF kan een onmiddellijke reactie op de koersen teweegbrengen.

Historisch gezien hebben belangrijke aankondigingen en goedkeuringen in de crypto-wereld geleid tot snelle en volatiele marktbewegingen. Beleggers en handelaren zullen nauwlettend de markt volgen om te zien hoe deze reageert op het nieuws.

Nadat het nieuws bekend werd gemaakt daalde bitcoin opvallend genoeg direct. Op het moment van schrijven is de prijs van bitcoin op de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo 41.800 euro. De komende uren zullen spannend worden om te zien hoe de BTC prijs op de langere termijn gaat reageren.

Post Views: 13.083

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment