Bitcoin ETF’s ervaren uitzonderlijke schommelingen en nieuwe records

Louise de Graaf


Op 10 januari 2024 vond een historisch moment plaats: voor het eerst werden in de Verenigde Staten bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s), of beursgenoteerde fondsen, goedgekeurd.

Meerdere ETF’s hebben sinds de lancering op 11 januari al veel kapitaal aangetrokken, maar dit werd enigszins gecompenseerd met een uitstroom van kapitaal uit het ETF van Grayscale.

Afgelopen week zagen we wat opvallende schommelingen en nieuwe records in deze stromingen.


Positieve bitcoin ETF streak ten einde, koers blijkt veerkrachtig

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Grayscale bitcoin ETF ervaart hoogste en laagste uitstroom sinds januari

Het bitcoin fonds van Grayscale bestond al voordat het werd omgezet in een ETF. Het is ook nog altijd verreweg het grootste bitcoin fonds ter wereld.

Terwijl de nieuwe ETF’s veel kapitaal aantrekken, zien we bij Grayscale vooralsnog enkel geld wegstromen en dat heeft enigszins de bitcoin koers gedrukt.

Dat heeft ermee te maken dat (institutionele) investeerders nu makkelijker uit het fonds kunnen stappen. Ze kiezen voor winst of stappen over naar een van de nieuwe ETF’s die allemaal lagere kosten hanteren.

Dat leidde afgelopen woensdag tot de slechtste dag voor ETF’s in weken. Op woensdag 21 februari kwam namelijk de uitstroom van het Grayscale fonds op $199 miljoen uit, het hoogst sinds 29 januari.

Daardoor kwam de totale netto uitstroom op woensdag voor alle bitcoin-ETF’s op bijna $36 miljoen uit. Dat was de hoogste totale netto uitstroom sinds 25 januari.

Herstelt de trend in bitcoin ETF’s of neemt de interesse af?

De twee dagen daarna kon de trend weer enigszins herstellen. De bitcoin-ETF’s behaalden een netto instroom van $251 miljoen en $232 miljoen respectievelijk op donderdag en vrijdag.

De positieve netto instroom kwam voornamelijk doordat de uitstroom van het Grayscale in de laatste twee dagen fors afnam.

De uitstroom van Grayscale kwam op donderdag op $56 miljoen uit en op vrijdag nog op slechts $44 miljoen uit. Dat was zelfs de laagste uitstroom uit het Grayscale-ETF sinds de lancering.

Daar hoort echter een kanttekening bij. Hoewel de uitstroom van het Grayscale fonds in de laatste dagen afnam, nam ook de instroom naar de andere bitcoin-ETF afgelopen week flink af.

Dat is juist weer een minder positieve ontwikkeling voor de ETF’s. Het kan namelijk een teken zijn dat de interesse in de nieuwe fondsen af begint te nemen, meldt analist VentureFounder.


Post Views: 61

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment