Bitcoin ETF’s boeken overweldigend succes, drijven koersexplosie aan

Louise de Graaf


De prijs van bitcoin (BTC) is de afgelopen dag met meer dan 10 procent de lucht in geschoten tot een absolute piek van boven de 57.000 dollar, wat de hoogste prijs is sinds 1 december 2022. De vorige maand gelanceerde spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) waren de belangrijkste katalysator voor de plotselinge koersexplosie.

De beursfondsen hebben een uiterst succesvolle dag achter de rug, met een opvallende instroom van kapitaal en een recordbrekend handelsvolume.


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto

$520 miljoen BTC-instroom

In totaal vloeide er gisteren 519,8 miljoen dollar richting de tien spot ETF’s voor bitcoin, zo liet BitMEX Research weten op sociale mediaplatform X.

Het markeert de vierde beste handelsdag voor alle bitcoin ETF’s tezamen sinds de fondsen op 11 januari zijn intrede maakten tot de Amerikaanse beurzen.

Een diepere duik in de data wijst ook op het feit dat Grayscale’s GBTC, dat voor de goedkeuring een gesloten fonds was, zijn ‘beste’ dag tot dusver heeft beleefd.

Sinds het fonds werd geconverteerd in een spot ETF heeft het dagelijks te maken met aanzienlijke kapitaaluitstroom, maar gisteren noteerde met 22,4 miljoen dollar de laagste netto-uitstroom tot nu toe.

Nieuw handelsvolume record voor bitcoin ETF’s, BlackRock trekt de kar

Gisteren registreerden de fondsen de hoogste handelsactiviteit sinds de massa-lancering op 11 januari.

Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas liet zijn meer dan 242 duizend X-volgers gisteren weten dat de negen nieuwe bitcoin ETF’s, ofwel Grayscale’s fonds uitgezonderd, met een gecombineerd handelsvolume van 2,4 miljard dollar een nieuw record hebben gevestigd.

Hiermee werd het eerdere record van de eerste handelsdag nipt overschreden. Op de debuutdag kwam het volume uit op 2,2 miljard dollar.

BlackRock, dat met een bezit van meer dan 130.000 bitcoins veruit het meeste onderpand voor zijn bitcoin ETF heeft, spande gisteren de kroon met een handelsvolume van maar liefst 1,3 miljard dollar, wat zijn eigen dagelijkse record met grofweg 30 procent overtreft.

Mede-Bloomberg ETF-analist James Seyffart merkte gisteren tevens op dat wanneer de stromen van Grayscale’s GBTC fonds worden meegerekend het de op een na grootste handelsdag was met een totaal volume van 3,2 miljard dollar.

James Butterfill, hoofd onderzoeker bij CoinShares, vermoedt dat het gigantische volume te danken is aan enkele quant-fondsen die ‘high-frequency intraday’ transacties uitvoeren.

Bij high-frequency trading gebruiken investeringsbanken, hedgefondsen en institutionele beleggers computers – met behulp van algoritmes – om een extreem hoog aantal transacties uit te voeren op zeer snelle snelheden.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment