Bitcoin ETF’s bereiken gigantische mijlpaal, maar onzekerheid blijft

Louise de Graaf


De ogen binnen de crypto-industrie zijn nog altijd gericht op de Amerikaanse bitcoin (BTC) spot beursfondsen (ETF’s). De fondsen blijken namelijk een enorm succes te zijn, wat positief is voor het sentiment omtrent de crypto.

De 11 bitcoin ETF’s bereikten deze week uiteindelijk een gigantische mijlpaal. Sinds de goedkeuring werden tientallen miljarden dollars aan aandelen van de fondsen verhandeld.


‘Bitcoin is geen investering’ volgens oprichter Satoshi Nakamoto

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin beursfondsen blijken populair

Volgens data van The Block blijkt dat het totale handelsvolume sinds dat de bitcoin beursfondsen werden goedgekeurd, door de $50 miljard is gebroken. Een mijlpaal die het succes van de fondsen onderstreept.

Het niveau van $50 miljard aan total handelsvolume werd bereikt in slechts zes weken tijd.

Niet al dit handelsvolume is overigens positief. Grayscale’s GBTC fonds stroomt namelijk al sinds zijn goedkeuring leeg. Dat komt onder andere omdat dat fonds, wat eerder nog een gesloten fonds was, duurder is dan zijn concurrenten.

Dat zorgt ervoor dat veel investeerders hun aandelen in dat fonds verkopen. Op 11 januari had GBTC nog een marktaandeel van meer dan 50%. Sindsdien is dat gekrompen tot 28,6%.

‘S Werelds grootste vermogensbeheerder, BlackRock, profiteert daar het meeste van. Het marktaandeel van dat fonds steeg van 22% naar 37%.

Desalniettemin blijft GBTC veruit de grootste. Dit kan enige onzekerheid veroorzaken op de markt, juist omdat GBTC waarschijnlijk leeg zal blijven stromen. De leegstroom veroorzaakt een flinke druk op de bitcoin koers doordat er nog altijd veel bitcoins verkocht kunnen worden.

De hoeveelheid bitcoin die elk ETF nu in beheer heeft. Bron: The Block Data.

Gevallen cryptoreuzen verkopen BTC

Het zijn overigens niet alleen de hoge kosten die problemen veroorzaken voor GBTC. Ook de verkoop door failliete cryptopartijen veroorzaken kopzorgen.

Vorige week was nog te lezen dat het gevallen cryptoleenplatform Genesis $1,6 miljard aan GBTC aandelen van de hand mag doen.

Ook de failliete crypto exchange FTX verkocht grote hoeveelheden GBTC aandelen om schade bij schuldeisers te kunnen vergoeden.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment