Bitcoin ETF’s beleven slechte dag, maar BlackRock maakt veel goed

Louise de Graaf


Bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben een slechte dag achter de rug. Alle beursfondsen tezamen, die sinds 11 januari verhandelbaar zijn op Amerikaanse beurzen, hebben een significante netto-uitstroom beleefd. Grayscale’s fonds (GBTC) was verantwoordelijk voor de grootste uitstroom, maar BlackRock maakte juist weer een hoop goed.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Bitcoin uitstroom

Bloomberg ETF-analist James Seyffart liet gisteren, zoals hij na iedere handelsdag doet, op sociale mediaplatform X weten hoe de beursfondsen van bitcoin hebben gepresteerd.

In totaal is er voor 76 miljard dollar aan bitcoin uit de 10 fondsen gestroomd. Uitsluitend het fonds van Grayscale registreerde een nettoverlies aan bitcoins. De totale uitstroom is uitgekomen op maar liefst 640,5 miljard dollar. Het markeert de grootste uitstroom van GBTC sinds de conversie tot een spot ETF.

Vóór de massa-goedkeuring vanuit de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) was GBTC een regulier trustfonds, en dus bezat het al honderden duizenden bitcoins.

Sinds het fonds is omgezet in een spot ETF is het totale bezit echter flink afgenomen. Om precies te zijn is het totale bezit gedaald van 619 duizend naar 537 duizend bitcoins.

De uitstroom wordt grotendeels veroorzaakt door de relatief hoge vergoedingen die Grayscale hanteert voor zijn ETF. Met kosten van 1,5 procent is het veruit de duurste optie. Bovendien kunnen veel investeerders hun aandelen met winst verkopen sinds het is omgetoverd tot een spot ETF.

De andere 9 fondsen hebben voor een groot deel het verlies van Grayscale gecompenseerd. BlackRock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, zag de meeste bitcoins binnenstromen. De netto-instroom is namelijk uitgekomen op 272,1 miljard dollar.

Fidelity en Bitwise staan op een 2e en 3e plek wat betreft netto-instroom. Fidelity verwelkomde 158,7 miljard dollar aan BTC en Bitwise 41,6 miljard dollar.

FTX verkoopt $1 miljard aan GBTC

Eerder vandaag kon je al lezen dat de failliete cryptobeurs FTX naar verluidt 22,3 miljoen GBTC-aandelen zou hebben verkocht voor een totaalbedrag van ongeveer 1 miljard dollar.

Dit betreft een fors deel van de totale uitstroom van 82 duizend bitcoins. Tegen de huidige BTC koers komt dit namelijk overeen met bijna 3,3 miljard dollar.

Nu gratis: volg net als miljoenen traders al je investeringen

Post Views: 109

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment