Bitcoin ETF’s beleven drukste dag sinds lancering met explosie in volume

Louise de Graaf


De nieuwe bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s), of beursgenoteerde fondsen, in de Verenigde Staten blijven indrukwekkend presteren.

Gisteren zagen ook de kleinere bitcoin-ETF’s een enorme stijging in het volume, waardoor 20 februari de drukste bitcoin-ETF dag was sinds de lancering.


Steeds minder bitcoins beschikbaar op beurzen, laagste punt in jaren

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Drukste bitcoin ETF dag sinds lancering

De nieuwe bitcoin-ETF’s zagen gezamenlijk een volume van bijna $2 miljard op 20 februari. Dat is het hoogste volume sinds de eerste dag dat de nieuwe fondsen lanceerden op 11 januari.

Dit heeft te maken met het feit dat drie bitcoin-ETF’s, die tot nu toe relatief ondermaats presteerden, gisteren een aanzienlijke toename in volume zagen.

Zo behaalde het VanEck Bitcoin Trust (HODL) een volume van bijna $400 miljoen op 20 februari, meldt CEO Jan van Eck. Dat is een stijging van meer dan 2.000% ten opzichte van het gemiddelde volume van het fonds.

Ook het WisdomTree Bitcoin Fund (BTCW) zag gisteren een indrukwekkend volume van $222 miljoen. Het Bitwise Bitcoin Fund (BITB) behaalde een volume van $178 miljoen. Voor alle drie fondsen zijn het nieuwe records.

ETF-expert Erich Balchunas van Bloomberg merkt op dat niet één grote investeerder verantwoordelijk was voor de extreme toename in volume.

Dat zou volgens de analist logisch zijn geweest.Het waren daarentegen maar liefst 32.000 individuele transacties die gisteren plaatsvonden, 60 keer meer dan het gemiddelde.

Mogelijke verklaringen voor de enorme volumestijging

Er wordt gespeculeerd dat de toename in het volume mogelijk twee oorzaken heeft. De eerste is dat afgelopen maandag de financiële markten in de VS gesloten waren.

Op 19 februari vierden de VS Presidents’ Day, een feestdag ter ere van George Washington, de eerste president van het land

Dat betekent dat transacties die gedurende het weekend plaatsvonden pas werden afgewikkeld op de eerste dag van de werkweek en dat was gisteren op 20 februari.

Een andere verklaring is mogelijk dat VanEck onlangs aankondigde dat het vanaf 21 februari de kosten voor zijn ETF zal verlagen van 0,25% naar 0,20%. Dat is 0,05% lager dan de twee grootste concurrenten: BlackRock en Fidelity.

Desondanks blijft de enorme stijging een raadsel in de ogen van Balchunas:

“Ik heb nog steeds niet uitgevogeld wat er is gebeurd. Niemand weet het. Gezien hoe plotseling en explosief de toename in het aantal transacties was (500 transacties vrijdag, 50.000 transacties vandaag), vraag ik me af of een Reddit- of TikTok-influencer ze aan hun volgers heeft aanbevolen. Het voelt aan als een retail leger.”


Post Views: 17

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment