Bitcoin ETF moet wel goedgekeurd worden volgens Amerikaanse megabank

Louise de Graaf


Er ligt inmiddels ruim een tiental aanvragen voor spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Helaas is nog geen enkele aanvraag goedgekeurd, terwijl de deadline snel nadert. Toch blijkt een Amerikaanse investeringsbank optimistisch. De goedkeuring van zo’n ETF is volgens het bedrijf namelijk een ‘politieke vereiste’.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

“Komst Bitcoin beursfondsen harde eis”

Dat schrijft de investeringsbank TD Cowen in een brief aan investeerders, volgens The Block. De bank verwacht niet alleen dat de goedkeuring vaststaat, maar dat deze vóór 10 januari al zal komen.

Eind vorig jaar kregen de verschillende vermogensbeheerders die ETF-aanvragen hebben lopen namelijk te horen van de SEC dat ze enkele aanpassingen moesten doorvoeren. Daarna zou de deadline voor een reactie van de SEC op 10 januari liggen.

10 januari kruipt snel dichterbij, het is namelijk volgende week woensdag al. Volgens TD Cowen moet de SEC de fondsen wel goedkeuren, want de beleidsmaker probeert ervoor te zorgen dat het de crypto-industrie in zijn geheel mag reguleren van het Amerikaanse parlement.

Ook wil de SEC niet nóg een rechtszaak verliezen rondom de goedkeuring van bitcoin-ETF’s. In 2022 klaagde crypto-beursfondsuitgever Grayscale de SEC namelijk aan omdat de SEC weigerde om Grayscale van GBTC een spot-ETF te laten maken. Maar afgelopen augustus verloor de SEC deze zaak, waardoor het de ETF-aanvraag opnieuw in behandeling moet nemen. Als het de ETF’s zou afwijzen, dan zou dat ruimte bieden voor meer rechtszaken.

Kans op afwijzing bestaat nog steeds

TD Cowen is niet de enige optimist omtrent dit onderwerp. Volgens een online gokplatform denkt 89% van de deelnemers dat de SEC binnen twee weken een spot-ETF goed zal keuren.

Toch uitte Matrixport-marktonderzoeker Markus Thielen onlangs een ander beeld. Hij verwacht dat de SEC alle fondsen alsnog zal afkeuren. De Verenigde Staten hebben volgens hem geen reden om de fondsen goed te keuren, dat zou de indruk wekken dat je bitcoin als een serieuze investering kan zien.

Niet veel later benadrukte hij dat dit zijn persoonlijke mening is en niet is gebaseerd op informatie van binnen de vermogensbeheerders of de SEC.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment