Bitcoin ETF leegloop is ‘achter ons’, volgens bankgigant JPMorgan

Louise de Graaf


Sinds de lancering van bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) is de leegloop bij Grayscale’s fonds een veelbesproken onderwerp. Terwijl de andere negen beursfondsen gigantische hoeveelheden bitcoins verzamelen, slinkt het bezit van Grayscale elke dag. Volgens analisten van de Amerikaanse bankgigant JPMorgan is de ergste uitstroom inmiddels achter ons, wat de druk op de bitcoin koers kan verminderen.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

BTC uitstroom ten einde?

Analisten van JPMorgan, onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou, deelden gisteren hun visie over Grayscale’s ETF-leegloop in een onderzoeksrapport, ingezien door CoinDesk.

Vóór de massa-goedkeuring van bitcoin spot ETF’s was GBTC al een regulier trustfonds. Sinds de conversie hebben investeerders massaal hun aandelen verkocht. Dit kan deels worden verklaard door de relatief hoge vergoedingen die Grayscale hanteert.

Ook kunnen veel investeerders hun aandelen met winst verkopen en liquideert de failliete crypto exchange FTX zijn positie in het fonds.

Sinds de conversie heeft al meer dan 106 duizend BTC het fonds verlaten.

De analisten voorspelden eerder dat het fonds een uitstroom van 3 miljard dollar zal doormaken, maar deze staat nu al gelijk aan 4,3 miljard dollar.

“Gezien er al $4,3 miljard is teruggetrokken uit GBTC, concluderen we dat de winstneming van GBTC grotendeels al heeft plaatsgevonden,” schreven de analisten. Ze voegden eraan toe dat “dit zou suggereren dat het grootste deel van de neerwaartse druk op bitcoin vanuit dat kanaal grotendeels achter ons ligt.”

Bovendien beschouwen de analisten de spot bitcoin ETF’s van BlackRock en Fidelity als “opkomende concurrenten” voor GBTC, gezien hun respectieve activa onder beheer van 1,9 miljard en 1,8 miljard dollar.

Slechtste dag voor bitcoin ETF’s

Terwijl de analisten van JPMorgan hoopvol zijn, kon je vanmorgen lezen dat woensdag de slechtste dag was tot dusver voor alle bitcoin ETF’s tezamen.

De netto-uitstroom voor alle ETF’s kwam gisteren namelijk op 158 miljoen dollar op. Dit markeert de grootste uitstroom in een enkele dag, grotendeels gedreven door een mindere instroom bij de negen nieuw gelanceerde fondsen. Tegelijkertijd remt de uitstroom bij GBTC eindelijk af.

Post Views: 61Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment