Bitcoin en aandelen schieten omhoog, maar waarom?

Louise de Graaf


De Amerikaanse S&P 500 lijkt vandaag te herstellen en weer boven de 5.000 punten uit te klimmen. Daarmee volgt de aandelenindex de bitcoin koers, die op het moment van schrijven een niet te stoppen kracht lijkt. Wat is er aan de hand met deze markt? Waarom presteren risico-assets momenteel zo goed?


Bitcoin ‘scheppen’ vanuit huis verandert thuiswerken in lucratieve goudmijn

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

‘Koop iedere dip’

Als we Julian Emanuel, de hoofdstrateeg van Evercore ISI, mogen geloven, is het momenteel slim om iedere dip te kopen. “De duidelijke les van wat we de afgelopen paar dagen hebben gezien, is dat je niet moet handelen op basis van nieuwe economische data. Als je handelde op basis van de CPI-data, dan zou je nu alweer onder water staan vanwege de opleving die we gisteren zagen. Kijk je naar de afgelopen 40 jaar, dan is het vooral slim om iedere dip op te kopen,” aldus Emanuel.

Deze week kwam de Amerikaanse inflatie hoger binnen dan verwacht. Dat veroorzaakte een stukje onzekerheid bij handelaren, omdat dit betekent dat de Amerikaanse centrale bank pas later dit jaar de rente zal verlagen.

N0rmaal gesproken is dat bearish voor de markt, maar ditmaal werd er maar kortstondig op gereageerd. De bitcoin koers viel even naar beneden, maar inmiddels handelt de digitale munt alweer een stuk hoger en staan we zelfs boven de 52.000 dollar.

De hoop op een renteverlaging in maart van de Amerikaanse centrale bank is in ieder geval opgegeven door de markt. Ook voor mei is er volgens de markt nog maar een kans van  ongeveer 33 procent op een renteverlaging van de belangrijkste centrale bank ter wereld.

Geen renteverlagingen, wel stijgingen

Hoe kan het dat de markt zo goed presteert, terwijl de kansen op renteverlagingen juist dalen? Dat lijkt elkaar een beetje tegen te spreken.

Een mogelijke uitleg is dat de markt doorheeft dat de staatsschuld van Amerika in een onhoudbare positie zit. Dat wil zeggen dat de Amerikaanse overheid de komende jaren meer en meer schulden moet maken, om de bestaande schuldenberg te kunnen financieren.

Het resultaat daarvan is dat er steeds meer Amerikaanse dollars in omloop komen. Mogelijk kunnen we de stijgingen van aandelen en bitcoin van de afgelopen periode zien als het begin van de vlucht naar schaarste.

Mensen ruiken dat er iets mis is met het traditionele financiële systeem en proberen zich via bitcoin, aandelen en andere investeringen te verstoppen in schaarste.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment