Bitcoin criticus Vanguard investeert in BTC mining, klanten verbaasd

Louise de Graaf


Van alle bedrijven die zo min mogelijk willen weten van Bitcoin (BTC) kan er maar één de grootste zijn, en dat is Vanguard. Dit is de op één na grootste vermogensbeheerder ter wereld, die we kennen we van talloze Exchange Traded Funds (ETF’s). Investeerders noemen Vanguard maar hypocriet, want investeert enorme bedragen in beursgenoteerde bitcoin miners.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Vanguard keurt bitcoin-ETF’s af

Vanguard is na BlackRock de grootste vermogensbeheerder ter wereld en heeft zo’n 8 biljoen dollar aan activa onder beheer. Het bedrijf biedt talloze ETF’s aan, waaronder op het vlak van innovatie. Toen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) afgelopen week 11 spot-ETF’s voor bitcoin goedkeurde waren een hoop mensen erg blij, maar niet bij Vanguard.

Afgelopen donderdag was de eerste handelsdag van deze fondsen, maar niet voor de klanten van Vanguard’s investerings-tak. Die hebben helemaal geen toegang tot de spot-ETF’s. Ze zijn volgens woordvoerders ‘erg speculatief’ en ‘ongereguleerd’. Ook zouden de fondsen niet bij de filosofie van het bedrijf passen.

Vanguard is niet de enige broker was die deze houding aanneemt. Citigroup, Merrill Lynch, Edward Jones en UBS Group AG lieten ook hun afkeer horen. Afgelopen november verklaarde Vanguard eveneens geen interesse in bitcoin te hebben omdat de cryptocurrency geen cash flow biedt, zoals bedrijven en obligaties dat wel bieden. In dat opzicht is bitcoin dus vergelijkbaar met goud.

Vanguard grootste investeerder in bitcoin miners

Maar investeerders hebben nu ontdekt dat Vanguard niet helemaal eerlijk is over zijn houding. Het is van veel bitcoin miners namelijk de grootste investeerders. Zo bezit het ruim 9% van alle aandelen in Riot Platforms, en ruim 8% van Marathon Digital, afgaande op data van Yahoo Finance.

Het staat ook in de top 10 van de grootste aandeelhouders in CleanSpark (CLSK), Cipher Mining (CIFR) en TeraWulf (WULF). Daarmee heeft de vermogensbeheerder alsnog een enorm bedrag aan indirecte blootstelling aan bitcoin.

Meediscussiëren over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Telegram-community van meer dan 5000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment