Bitcoin beursfondsen zetten cruciale stap voor goedkeuring

Louise de Graaf


Volgende week maandag, dinsdag of woensdag zou het moment moeten zijn waarop we te horen krijgen of de Verenigde Staten het allereerste Bitcoin (BTC) beursfonds, ofwel spot Exchange Traded Fund (ETF), mag introduceren. Gisteren hebben de beurzen waarop de ETF’s verhandeld moeten worden een grote en belangrijke stap gezet op weg naar het verkrijgen van goedkeuring van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).


Cadeautje 🎉: Bitvavo geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Bitcoin ETF 19b-4 wijzigingsaanvragen

Gisteren hebben de Nasdaq, NYSE en CBOE gewijzigde 19b-4 aanvragen ingediend namens alle uitgevers, waaronder BlackRock, Fidelity en Grayscale. Nasdaq is bijvoorbeeld de beurs waarop de ETF van BlackRock verhandeld moet worden, en dus is de Nasdaq verantwoordelijk voor het indienen van papierwerk bij de SEC.

Een 19b-4 is een verplichte indiening om effecten op de beurs te krijgen en wordt gebruikt om een voorgestelde regelwijziging bij de financiële waakhond te documenteren.

De recente indieningen betreffen de laatste 19b-4 aanvragen die wijzigingen bevatten over het creatie- en inwisselingsproces waar de uitgevers en de toezichthouder al weken over in discussie zijn.

Bloomberg ETF-analist James Seyffart verduidelijkt op sociale mediaplatform X dat deze indieningen niet betekenen dat ze ook daadwerkelijk al goedgekeurd zijn. ‘’Maar het was/is de volgende stap. En een grote stap naar onze mening’’, zo vervolgt hij.

Wanneer Bitcoin ETF goedkeuring?

De SEC moet zowel de 19b-4 als de S-1 aanvraag goedkeuren om een ETF verhandelbaar te maken. Eric Balchunas, collega van Seyffart, schrijft op X van meerdere bronnen te hebben gehoord dat de laatste S-1’s maandag om 8 uur ‘s ochtends klaar moeten zijn, ‘’omdat de SEC probeert alles klaar te hebben voor de lancering op 11 januari’’.

S-1 formulieren, ook wel registratieverklaringen genoemd, zijn vereist om een nieuw effect te registreren bij de SEC en  bevatten onder andere details over hoe het fonds zou werken en investeringsstrategieën.

De SEC-commissarissen zullen volgende week stemmen over de ingediende beursregels. Op 10 januari verstrijkt de laatste deadline voor de gezamenlijke aanvraag van ARK Invest en 21Shares, en de verwachting is dat alle aanvragen tegen die tijd goedgekeurd zullen worden.

Niet iedereen is echter optimistisch. Onderzoeksbureau Matrixport gaf eerder deze week aan te verwachten dat we pas ergens in het tweede kwartaal de allereerste Bitcoin ETF goedgekeurd zien worden. Seyffart en Balchunas spreken al maanden over een 90 procent kans dat we uiterlijk 10 januari een massa-goedkeuring voorgeschoteld krijgen.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment