Biden onder druk gezet om gegijzelde Binance werknemer te bevrijden

Louise de Graaf


Nu de situatie van Binance medewerker Tigran Gambaryan steeds nijpender wordt, hebben enkele politici in de Verenigde Staten alarm geslagen. De man zou zo snel mogelijk moeten worden bevrijd uit Nigeria, dat hem al enkele maanden onterecht zou vasthouden.

Aantal Amerikanen met crypto gekrompen naar 18 miljoen

Aantal Amerikanen met crypto gekrompen naar 18 miljoen

Brandbrief aan president en verantwoordelijken

Verschillende politici voerden steeds meer druk uit op de Amerikaanse president Joe Biden en de speciale afdeling in het land die verantwoordelijk is voor gijzelingszaken. Deze personen willen namelijk dat Biden gaat proberen om Tigran Gambaryan terug te halen naar de Verenigde Staten.

De compliance officer van crypto exchange Binance en voormalig Amerikaans federaal agent wordt momenteel al meer dan drie maanden vastgehouden in Nigeria. Daar wordt hij verdacht van witwaspraktijken en belastingontduiking.

Eerder schreven 12 Amerikaanse politici samen een brief waarin zij hun zorgen uitte over de situatie. Deze brief richtte zij aan president Biden, secretaris Antony Blinken en Roger D. Carstens van de Presidential Envoy for Hostage Affairs.

De Nigeriaanse overheid zou Gambaryan volgens de politici onterecht vasthouden. Er moet volgens hen snel iets gebeuren voordat de situatie verslechtert. In de brief, die op social media platform X werd gedeeld door Fox Business journalist Eleanor Terrett, is dan ook te lezen dat er gevreesd wordt voor het leven van Gambaryan. Volgens de politici zijn de ten laste gelegde delicten onterecht. De Nigeriaanse overheid zou dit enkel doen uit tactische overwegingen om Binance af te kunnen persen. 

Gevangen in erbarmelijke omstandigheden

Op 26 februari bezocht Gambaryan Nigeria op uitnodiging van het land zelf. Zij zouden daar met hem spreken over het naleven van de plaatselijke wet- en regelgeving. Er vonden twee ontmoetingen plaats, die men omschreef als professioneel in het begin, maar gewelddadig naarmate het gesprek vorderde. Na het tweede gesprek werd Gambaryan gearresteerd.

De medewerker van Binance verblijft momenteel in de Kuje Prison. Een gevangenis die bekend staat om de zware omstandigheden. Zo zwaar zelfs dat de politici in de Verenigde Staten menen dat hij momenteel voor zijn leven vecht in een gevangeniscel die ontworpen is voor ISIS-strijders.

Bovenal liep Gambaryan de ziekte malaria op, waarna de rechtbank oordeelde dat hij behandeld moest worden in een privé ziekenhuis. Echter is deze beslissing van de rechtbank nog steeds niet opgevolgd volgens de politici.

Op 18 mei werd een vrijlating op borgtocht voor Gambaryan afgewezen. Enkele dagen later, op 22 mei, verscheen de medewerker van de crypto exchange niet meer op de geplande rechtbankzitting. Zowel de rechtbank, de aanklagers, als zijn advocaten wisten niet waar hij op dat moment was.

Volgens de politici zou de toestand van Gambaryan erg achteruit zijn gegaan. Toen de rechter namelijk vroeg of hij naar voren wilde komen, kon hij niet op eigen benen staan en viel hij uiteindelijk ook op de grond. Bovendien mag Gambaryan ook niet met zijn juridische team spreken, zonder dat de Nigeriaanse autoriteiten en gewapende bewakers hierbij aanwezig zijn.


Post Views: 162

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment