best presterende ETF’s in 30 jaar

Louise de Graaf


Bitcoin (BTC) is momenteel aan het stijgen, desalniettemin hebben de recent goedgekeurde ETF’s in de VS nog niet het gewenste effect gehad op de koers.

Wellicht komt dat nog, want twee van deze ETF’s presteren namelijk opmerkelijk goed en hebben inmiddels een historische mijlpaal bereikt.


Bitcoin ETF strijd dwingt concurrent om zijn kosten te verlagen

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Twee bitcoin ETF’s zijn de best presterende ETF’s in 30 jaar

Op 10 januari keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op het allerlaatste moment een reeks aanvragen van spot bitcoin-ETF’s goed.

Het ging om 11 ETF’s om precies te zijn die direct de volgende dag lanceerden. We zijn nog niet eens een maand later, maar de historische mijlpaal is al bereikt.

De bitcoin-ETF’s van BlackRock en Fidelity zijn de best presterende ETF’s in 30 jaar. Het zijn de enige ETF’s in 30 jaar die binnen een maand na lancering elk meer dan $3 miljard ophaalden. Dat meldt ETF-expert Eric Balchunas van Bloomberg.

Balchunas vergeleek de prestaties van de top 25 ETF’s een maand na lancering. Dat zijn 5.525 ETF’s over 30 jaar. De BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) en de Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) steken met kop en schouders boven de concurrentie uit.

In de eerste 17 handelsdagen heeft IBIT een netto instroom van maar liefst $3,554 miljard bereikt en FBTC van $3,028 miljard.

Waarom stijgt de bitcoin koers dan niet harder?

Dat zijn ongekende aantallen, zelfs voor de traditionele financiële wereld.

Het vorige record was in handen van de BlackRock iShares Climate Conscious & Transition ETF (USCL). Dit fonds behaalde na zijn lancering in juni 2023 een volume van $2,2 miljard.

We moeten echter een kanttekening maken bij de bovenstaande cijfers. Het merendeel van de instroom is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de uitstroom van de grootste bitcoin-ETF op de markt: de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

Sinds de lancering komt de totale instroom naar alle bitcoin-ETF’s zeer sterk overeen met de totale uitstroom uit het GBTC fonds.

Het GBTC fonds bestond al voordat het werd omgezet in een ETF. Dat zorgt er echter voor dat een grote groep investeerders er nu voor kiest om zijn winst te verzilveren of om over te stappen naar een van de andere ETF’s. De concurrenten hanteren namelijk veel lagere kosten.

Daardoor is het netto bedrag aan nieuw geld dat de bitcoin-ETF wereld instroomt aanzienlijk lager. Dat verklaart ook waarom de bitcoin koers slechter dan verwacht presteerde na de lancering van de ETF’s. Desondanks zien we de koers de laatste paar dagen weer fors aantrekken.


Post Views: 110

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment