Beruchte ‘crypto-koning’ SBF komt mogelijk weg met veel lichtere straf

Louise de Graaf


In de wereld van cryptocurrencies is Sam Bankman-Fried (SBF) een naam die vaak naar voren komt. Als de ex-CEO van cryptobeurs FTX heeft Bankman-Fried veel aandacht gekregen vanwege zijn rol in de ineenstorting van FTX. Onlangs heeft zijn naam echter ook de aandacht getrokken vanwege de juridische nasleep. Het lijkt erop dat zijn straf lichter zou kunnen zijn dan velen hadden verwacht.


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto

Rechtbankdrama voor FTX-oplichter

Bankman-Fried is een bekend figuur geworden in de cryptowereld vanwege zijn rol bij de gevallen crypto-exchange FTX. SBF heeft zijn heldenstatus daarmee jaren geleden al de das om gedaan. In november 2022 kwam het nieuws naar buiten dat de cryptokoning zijn klanten massaal had opgelicht. SBF is daarom schuldig bevonden aan maar liefst zeven aanklachten, variërend van fraude tot witwassen.

Nu staat hij dus al tijden in diverse rechtbanken voor zijn criminele activiteiten. Daarmee is dus recent het nieuws naar buiten gekomen dat de straf wellicht gunstiger kan uitvallen voor SBF. Dit heeft alles te maken met de terugbetalingen die worden meegewogen in het bepalen van zijn straf. Rechters in het zuidelijke district van New York leggen doorgaans kortere straffen op dan de richtlijnen suggereren voor zogeheten witteboordencriminaliteit.

Daarmee wordt gedoeld op een vorm van criminaliteit dat wordt gepleegd door iemand met een hoge sociaaleconomische status. Opvallend is dat de straf alleen lager kan uitvallen wanneer de terugbetalingen plaatsvonden vóórdat het misdrijf werd ontdekt.

Bankman-Fried werd in november vorig jaar schuldig bevonden aan fraude. Sinds dat moment is de cryptomarkt zo’n 130% gestegen, wat bijzonder ongelukkig uitvalt voor de gedupeerden. Zij ontvangen namelijk hun fondsen tegen de marktprijs van november 2022, de maand waarin FTX compleet instortte. In totaal kwam het faillissementsteam op een bedrag van $8,7 miljard wat FTX zijn klanten verschuldigd is.

Straf van 2 jaar of levenslang?

De stijging van de cryptomarkt is erg belangrijk voor de strafbepaling, zo concludeert advocaat Jordan Estes. Bij een ‘klein’ verloren bedrag staat meestal een gevangenisstraf van 2 tot 2,5 jaar. Wanneer dit bedrag dusdanig hoger is wordt er gekeken naar 20 jaar cel, met in sommige gevallen zelfs levenslang.

“Ik zou verwachten dat het verliesbedrag hevig betwist zal worden bij de veroordeling,” zei Estes, een voormalig assistent-aanklager van de Verenigde Staten. “In het bijzonder kan de verdediging pleiten voor een aanzienlijk lager verliesbedrag, of zelfs een verliesbedrag van $0, als alle klanten en crediteuren volledig gecompenseerd zullen worden,” vertelde ze CoinDesk via e-mail.

Of de straf ook daadwerkelijk lager uit gaat vallen is nog maar de vraag. Zo is in dit geval duidelijk niet SBF die het geld teruggeeft. Ook vinden de betalingen ruim na de ontdekking van het misdrijf plaats.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment