Belangrijke rechtszaak tegen cryptobedrijven gaat nieuw hoofdstuk in

Louise de Graaf


De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gaat al jarenlang het gevecht aan tegen crypto. De instantie is al verschillende rechtszaken aangegaan met verschillende projecten, exchanges en bedrijven die in de sector opereren.

Onlangs heeft de SEC een kleine overwinning behaald. Zo heeft een rechter in New York de overheidsinstantie in het gelijk getrokken in de zaak voort te zetten waarbij de cryptolener Genesis en de crypto exchange Gemini schuldig worden geacht aan het schenden van de effectenwetgeving.

Ongeveer 340.000 klanten van Gemini Earn, een programma waarmee gebruikers tot 8% rente konden verdienen, zitten sinds november 2022 in onzekerheid met hun crypto. De opnames waren namelijk stopgezet vanwege liquiditeitsproblemen. De 340.000 gebruikers zorgden in totaal voor $900 miljoen aan activa op het platform.


Overheidsdruk op cryptobeurs Kraken neemt plotseling opvallend toe

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Moties verworpen

Slechts twee dagen na de sluiting van Gemini Earn in januari 2023, nam de SEC juridische stappen tegen zowel Gemini als Genesis. In dezelfde periode diende Genesis een aanvraag voor faillissementsbescherming in.

Enkele maanden later, in mei 2023, trachten beide bedrijven de rechtszaak van de SEC tegen hen te laten seponeren, met aanvullende pogingen om de eis van de SEC voor permanente gerechtelijke maatregelen en financiële terugvordering te annuleren.

Rechter Edgardo Ramos verwierp echter alle ingediende moties en besloot dat het proces voortgezet mocht worden. Daarmee maakte hij de weg vrij voor verder juridisch onderzoek van de aanklachten.

Ripple rechtszaak

De zaak van de SEC tegen Ripple is ook nog altijd in volle gang. Na 4 jaar lijken we dan eindelijk een einde te naderen. Er is echter op de korte termijn wat vertraging omdat de rechtbank een verzoek van de SEC heeft ingewilligd. Het verzoek ging erom de termijnen voor het indienen van belangrijke documenten te verlengen.

Door het uitstel wordt de indiening deadline voor de SEC naar 22 maart verplaatst. Daarmee komt de reactietermijn voor Ripple ook met 22 april ook op een later datum te staan. De SEC zal vervolgens haar repliek op 6 mei presenteren.

De uitkomst van deze zaak is van cruciaal belang voor de toekomst van de crypto-industrie, gezien het potentieel om een precedent te scheppen voor hoe cryptocurrencies wereldwijd gereguleerd kunnen worden. Een beslissing ten gunste van de SEC zou de deur kunnen openen voor verdere regulering van andere digitale valuta’s onder soortgelijke juridische kaders.


Post Views: 452Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment