Banknetwerk SWIFT test met succes digitale valuta van centrale banken

Louise de Graaf


SWIFT, de internationale financiële berichtenservice, heeft in een persbericht aangekondigd dat de tweede fase van hun ‘sandbox connector’-tests succesvol is verlopen. Deze tests zijn gericht op het verkennen van de integratie van central bank digital currencies (CBDC’s) binnen het SWIFT-netwerk.


IJsland wil bitcoin miners het land uit hebben

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

CBDC-integratie in de toekomst van betalingen

De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) speelt een cruciale rol in het wereldwijde financiële ecosysteem, waarbij het fungeert als de ruggengraat voor internationale geldovermakingen tussen banken. Een ‘sandbox connector’ verwijst naar een technologisch instrument dat wordt gebruikt voor het testen en integreren van nieuwe systemen in bestaande financiële infrastructuur.

Met de opkomst van CBDC’s hebben financiële instellingen en toezichthouders de uitdaging om deze digitale valuta’s naadloos te integreren in bestaande infrastructuur zoals SWIFT.

CBDC’s worden gezien als een potentieel transformerende kracht binnen het monetaire landschap. Daarbij kunnen centrale banken digitale versies van hun nationale valuta’s uitgeven. Deze digitale valuta’s hebben het doel om grensoverschrijdende betalingen te versnellen.

Verder moet het de kosten aanzienlijk verlagen en de algehele financiële inclusie bevorderen. Echter, om deze voordelen volledig te realiseren, is interoperabiliteit tussen verschillende betalingssystemen essentieel.

Vier verschillende crypto-gebruikerssituaties

Het project heeft vier verschillende gebruikerssituaties onderzocht. Volgens het rapport over de testresultaten hadden ze niet allemaal hadden ze te maken met CBDC. Ze hebben geëxperimenteerd met digitale handel waarbij de afwikkeling direct plaatsvond, gebruikmakend van smart contracts (zelfuitvoerbare computerprotocollen).

Ook hebben ze tokenisatieplatforms gekoppeld om directe levering in ruil voor betaling mogelijk te maken. Tokenisatieplatforms zijn platforms die digitale tokens creëren, uitgeven, beheren en verhandelen. Deze tokens vertegenwoordigen een typisch activa, zoals aandelen, vastgoed, kunstwerken of andere vormen van waarde. In dit geval gaat het dus om de toekomstige token als digitale valuta.

Bovendien werkten ze samen met een financiële infrastructuuronderneming genaamd CLS Group. Zo kan SWIFT laten zien dat de connector in staat is om bestaande infrastructuur voor buitenlandse valuta te koppelen aan CBDC.

Bij het vierde scenario werden de Liquidity Saving Mechanism-algoritmen gebruikt. Deze algoritmen hebben als doel om de versnippering van liquiditeit over platforms te verminderen. Dit werd omschreven als een “papieren oefening, vergezeld van bilaterale discussies.” Met andere woorden: een theoretische oefening waarbij de verschillende mogelijkheden werden belicht.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

SWIFT kiest voor financiële oplossingen met behulp van de blockchain

Het project gebruikte de blockchains van R3’s Corda en de Hyperledger Fabric en Besu. Dat zijn allemaal verschillende blockchainplatforms die worden gebruikt voor het bouwen en implementeren van  toepassingen zonder tussenpersoon of partij. Deze blockchains werden gebruikt om de interoperabiliteit van de connector tussen hen te demonstreren. Daaruit kwam het volgende:

“Een enkel toegangspunt dat wordt geboden door Swift kan instellingen in staat stellen om hun bestaande kanalen opnieuw te gebruiken, nieuwe netwerken te bereiken en de deelnamekosten te verlagen.”

SWIFT heeft ook benadrukt dat traditionele financiële oplossingen zullen blijven bestaan. De vraag naar verbinding tussen deze oplossingen zal zeker blijven, aldus het bedrijf.


De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment