De Amerikaanse zakenman Robert Kiyosaki heeft recentelijk gewaarschuwd dat Amerika een vergelijkbaar lot kan ondergaan als het Romeinse Rijk als het niet snel zijn financiële koers wijzigt. De auteur bekend van zijn bestseller ‘Rich Dad Poor Dad’, wijst op een aantal parallellen tussen de twee grootmachten. Verder benadrukt hij de noodzaak voor beleggers om zich te wapenen tegen mogelijke economische instabiliteit en de rol van crypto daarin.
🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze
Economische onrust in de Verenigde Staten
Het Romeinse Rijk, dat ooit de wereld regeerde met zijn ongeëvenaarde macht en welvaart, stortte uiteindelijk finaal in. Dat had alles te maken met een combinatie van interne verdeeldheid, buitensporige militaire uitgaven en economische neergang. Kiyosaki waarschuwt dat Amerika dezelfde valkuilen tegenkomt: een groeiende schuldenlast, politieke verdeeldheid en een overmatige focus op militaire interventie in het buitenland.
“De schuld van Amerika is de hoogste in de wereldgeschiedenis, een schuld die Amerika nooit kan terugbetalen. Het Romeinse Rijk eindigde op dezelfde manier, met massale gladiatorenspelen die de rijke Romeinen vermaakten terwijl hun bankiers hun valuta verlaagden om soldaten en rekeningen te betalen,” verkondigt Kiyosaki in een X-post (voorheen Twitter).
Een van de belangrijkste punten die Kiyosaki benadrukt, is het belang van het bezitten van waardevolle activa. Hiermee doelt de ondernemer op onder meer vastgoed, edelmetalen en crypto als bescherming tegen economische onrust. Hij moedigt beleggers daarom aan om te investeren in activa die waarde behouden in tijden van inflatie en politieke onrust. Zijn grootste zorg zit hem in het vertrouwen op fiat-valuta’s die kunnen worden gedevalueerd door overmatige geldschepping.
END OF THE AMERICAN EMPIRE? This week Americans will bet $68 billion on a game. At the same time America’s debt is the highest in world history, a debt America can never back. The Roman Empire ended in the same way with massive gladiators entertaining chubby Romans while their…
— Robert Kiyosaki (@theRealKiyosaki) February 10, 2024
Bitcoin als onderdeel van de oplossing
De opkomst van cryptocurrencies wordt vaak gezien als een alternatief voor traditionele valuta’s en een manier om financiële autonomie te bevorderen. Crypto zou zo een rol kunnen spelen in het beschermen van vermogen en het bevorderen van financiële inclusie. Dat erkent ook Kiyosaki. Volgens hem zouden goud, zilver en bovendien bitcoin (BTC) absoluut de voorkeur hebben. Deze beleggingsopties bieden bescherming tegen economische onzekerheid en devaluatie van valuta’s, aldus de auteur.
Dat is geen opvallende uitspraak, aangezien Kiyosaki verwacht dat de andere markten op het punt staan om ineen te storten. “Domoren geloven daadwerkelijk dat de economie sterk is. Laat je niet misleiden”, gaat hij verder. “De Magnificent 7, gefinancierd met Amerikaanse overheidsgeld, houdt de aandelenmarkt omhoog. Wees alsjeblieft voorzichtig. De aandelen- en obligatiemarkten staan op het punt om te crashen,” verklaart Kiyosaki. Met de Magnificent 7 doelt Kiyosaki op een selecte groep van bedrijven die door de Amerikaanse overheid worden gesteund. Op die manier zouden zij de aandelenmarkt hoog houden.
Ondanks alles blijft de 76-jarige motivatiespreker lyrisch over crypto en bitcoin. Zijn bekende uitspraken als “koop bitcoin als je wilt overleven” blijven overtuigend. Zijn prijsvoorspelling van $135.000 hoort daar ook bij, in combinatie met de langetermijnvisie van crypto in het huidige financiële stelsel.
Post Views: 0