altcoin startschot? Pepe en Shiba vinden van wel

Louise de Graaf


Bitcoin (BTC) luidde gedurende het einde van 2023 het startschot in met een forse rally. Veel altcoins volgden, maar wat opviel is dat met name memecoins het erg goed hebben gedaan. 

DoopieCash: hoe bereid je je voor op de altcoin crash?

DoopieCash: hoe bereid je je voor op de altcoin crash?

Memecoins doen het goed in rode cryptomarkt

Met name sinds eind februari hebben meme projecten sterke prijsstijgingen laten zien en hebben ze veel aandacht getrokken. Crypto analist Jao Wedson merkte op dat memecoins in de afgelopen week meer zijn gestegen dan BTC.

Een van de best presterende meme projecten van de afgelopen tijd is Pepe (PEPE). De digitale munt steeg sinds 20 mei met ongeveer 70%. Het is daarmee de op twee na grootste memecoin qua marktkapitalisatie.

Ook Shiba Inu (SHIB) investeerders mogen niet klagen, hoewel ze wel een mildere groei zagen in vergelijking met Pepe. SHIB zag sinds 20 mei een stijging van ongeveer 20% waarmee het een stuk beter presteert dan de meeste crypto’s van het moment. 

Echter, ondanks de recente successen van memecoins, blijft bitcoin nog altijd de baas qua marktkapitalisatie en sociale media betrokkenheid. Zo heeft BTC sinds 1 mei $233 miljard aan marktkapitalisatie toegevoegd, terwijl de top tien memecoins gezamenlijk in totaal slechts $57,26 miljard waard zijn. 

Marktverzadiging door Solana netwerk

Door het succes van sommige projecten wordt de crypto markt overstroomd met memecoins. Zo is er een enorme toename van het aantal cryptocurrencies, van ongeveer 4.000 in januari 2021 tot meer dan 13.200 in maart 2024. Het overgrote deel hiervan zijn meme projecten. 

De toename in token creaties heeft onder andere te maken met het Solana (SOL) netwerk. Daarop is het tegenwoordig erg eenvoudig om tokens aan te maken. Dat heeft geleid tot een verzadiging van de markt. Veel memecoins blijven echter waardeloos of bereiken slechts een piek van korte duur.  

Solana krijgt waarschijnlijk als volgende een ETF, zegt CNBC

Solana krijgt waarschijnlijk als volgende een ETF, zegt CNBC

Risico’s van memecoins

Het kan ook desastreus aflopen met memecoins. Een recent en goed voorbeeld hiervan is Normie (NORMIE). De op Base netwerk gebaseerde digitale munt werd getroffen door een ernstige exploit, wat ervoor zorgde dat de waarde met 99% daalde.

De aanval heeft verstrekkende gevolgen voor investeerders. De marktkapitalisatie van Norma daalde van bijna $42 miljoen naar $200.000. Er is mogelijk nog een klein sprankje hoop gezien de acker heeft aangeboden om 90% van de gestolen activa terug te geven als het project een nieuwe token lanceert om getroffen investeerders te compenseren.


Post Views: 40

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 10.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment