AI steeds vaker bij scams gebruikt

Louise de Graaf


Artificial Intelligence (AI) is al jaren in ontwikkeling. Toch lijkt het nog niet volledig omarmt te worden in de hedendaagse activiteiten. Echter blijkt uit een onderzoeksrapport van het blockchain analyse bedrijf Elliptic in het Verenigd Koninkrijk, dat AI al wel wordt gebruikt voor criminele activiteiten in de wereld van cryptocurrencies.

Ethereum ‘Classic’ halving morgen – wat gaat de koers doen?

Ethereum ‘Classic’ halving morgen - wat gaat de koers doen?

Deep fake helpt crypto scams

Het bedrijf heeft onderzoek gedaan naar de verschillende manieren waarop AI wordt ingezet bij illegale activiteiten. Door de ontelbare mogelijkheden en het zelflerend mechanisme van de software worden de resultaten steeds realistischer en natuurlijker.

Binnen de crypto wereld wordt regelmatig gebruikgemaakt van AI om onoplettende investeerders te lokken. Hiervoor gebruiken criminelen onder andere deep fake beelden van beroemdheden of belangrijke personen. Bij deep fake technologie levert de crimineel input aan de AI-software, die meestal bestaat uit heel veel beelden van een specifiek persoon. Deze enorme berg aan data wordt door de software geanalyseerd, waarna vervolgens een nieuwe foto of filmpje kan worden gegenereerd. In sommige gevallen zijn de resultaten dusdanig realistisch dat zij lastig zijn te scheiden van de realiteit.

Een van de bekendste personen die slachtoffer zijn geworden van deze techniek is de eigenaar van Tesla, Elon Musk en de voormalige premier van Singapore, Lee Hsien Loong. Bij deze laatste persoon schreef nieuwssite DL News dat de premier in een advertentie op social media verscheen, waarin hij sprak over cryptocurrencies. Voor de advertentie had men gebruikgemaakt van beelden en geluid van een toespraak die de man hield aan het begin van dit jaar.

Op social media platform Facebook liet Lee weten dat hij het fenomeen extreem zorgelijk vindt. 

“Mensen kunnen hierdoor worden misleid en zouden mogelijk denken dat ik dat echt zou hebben gezegd.”, aldus Lee.

Toepasbaarheid AI-technologie

Volgens het rapport van Elliptic is AI ook een veelvuldig gebruikte technologie voor zogenaamde scam tokens. Als voorbeeld noemt het bedrijf de grote hoeveelheid coins waarin de term “GPT”, naar de AI generator ChatGPT, is opgenomen. Sommige producten zouden best tot de werkelijke eigenaar kunnen behoren, maar Elliptic heeft heel veel scams ertussen kunnen verifiëren. 

Momenteel vindt er een discussie plaats over de toepasbaarheid van de techniek. Bijvoorbeeld om te proberen software te hacken, zodat bugs kunnen worden gevonden. Echter kan de techniek ook gebruikt worden om daadwerkelijk software te hacken. De bedrijven Microsoft en OpenAI hebben laten weten dat zowel Rusland als Noord-Korea dit al proberen. Maar volgens anderen is de AI-techniek in die landen nog niet zo ver ontwikkeld. 


Post Views: 50

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment