Agent betrapt op stelen van miljoenen in bitcoin tijdens politie-inval

Louise de Graaf


Een zeer merkwaardig verhaal over crypto komt aan het licht uit Australië. Een politiefunctionaris wordt ervan beschuldigd bitcoin (BTC) te hebben gestolen tijdens een drugsinval.

Uit de beschuldigingen blijkt dat de agent in kwestie meer dan 80 BTC buitmaakte tijdens de actie.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Bitcoin gestolen tijdens politie-inval, IP-adres op wallet gekoppeld aan agent

De National Anti-Corruption Commission (NACC), de Interne Recherche van Australië, beschuldigt een agent van het stelen van 81,616 BTC rechtstreeks van het plaats delict tijdens een politie-inval. Dat meldt een Australische nieuwszender op 16 februari.

De Australische politie vond een Trezor hardware wallet tijdens een drugsinval. De politie moest echter drie weken wachten om toestemming te krijgen van de rechter voordat het de digitale portemonnee mocht openen.

De wallet bleek toen echter al geleegd te zijn. Aanvankelijk werd gedacht dat een van de leden van de criminele organisatie achter de bitcoin diefstal zat.

Na uitgebreid onderzoek met behulp van tracing software, of opsporingssoftware, werd een IP-adres gevonden dat gebruikt werd om toegang te krijgen tot de bitcoin.

Het IP-adres werd vervolgens gelinkt aan een zekere William Wheatley, een agent van de Australische cybercrime afdeling.

Wheatley wordt door de Interne Recherche ervan beschuldigd dat hij kort na de politie-inval de bitcoin had gestolen.

“Ik kon geen enkele geldige zakelijke reden bedenken waarom een IP-adres dat aan de Australische politie is gekoppeld, zou verschijnen.

Ik kwam tot de conclusie dat een politielid mogelijk betrokken was bij de beweging van de cryptocurrency,” aldus detective Deon Achtypis.

Agent beschuldigd van het stelen van $4 miljoen aan bitcoin

De politie-inval vond in januari 2019 plaats als onderdeel van een grootschalig onderzoek gericht op drugshandel via de post. Naast een Trezor wallet werd ook een grote hoeveelheid steroïden gevonden.

In januari 2019 waren de 81,62 bitcoin nog ongeveer $309.000 (€286.700) waard. Vandaag de dag, meer dan vijf jaar later, zijn deze bitcoin maar liefst $4,16 miljoen (€3,86 miljoen) waard.

Wheatley zegt dat hij onschuldig is. In een eerste hoorzitting op vrijdag gaf hij aan dat hij van plan is om de beschuldigingen aan te vechten.

Er zijn nog altijd veel mensen die denken dat bitcoin transacties verborgen zijn. De blockchain van Bitcoin is echter openbaar en iedereen kan alle transacties bekijken.

Daardoor is het voor overheidsinstanties vaak gemakkelijk om met opsporingssoftware te achterhalen wie achter een transactie zat.


Post Views: 19Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment