‘Aandelen van deze bitcoin miner en Nvidia-partner kunnen 50% stijgen’

Louise de Graaf


Bitcoin mining is een risicovolle tak van sport. De bedrijven in deze sector zijn zich daar goed van bewust, en veel hebben daarom besloten om hun werkzaamheden uit te breiden naar meer dan alleen mining. Maar de wereld van aandelen is erg ingewikkeld. Volgens analisten is het beursgenoteerde aandeel van één van deze bedrijven ondergewaardeerd, en klaar voor een flinke stijging.


PayPal gaat ‘groene’ bitcoin miners met speciale BTC belonen

  • icon-mining

    Mining

Zorgt AI voor groei bij crypto bedrijf?

CNBC schrijft dat de Duitse investeringsbank Berenberg in een mededeling aan investeerders verklaart dat Northern Data (beurssymbool: XETR:NB2) zou kunnen stijgen met 53,2%. Het koersdoel van de bank ligt op 39 euro per aandeel. De markt zou namelijk de groeimogelijkheden van dit bedrijf hebben onderschat.

Northern Data is het moederbedrijf van drie verschillende datacentra: de bitcoin miner Peak Mining, cloud computingbedrijf Taiga Cloud en infrastructuurbedrijf Ardent Data Centers.

Berenberg denkt dat Peak Mining vanaf volgend jaar een jaarlijkse omzet van 170 miljoen dollar kan behalen, met winstmarges boven 40%. Wat de cijfers van 2023 precies waren is helaas nog niet bekend, het bedrijf heeft namelijk nog geen jaarverslag gepubliceerd. Vergelijken is dus vooralsnog lastig.

Maar Berenberg is volgens CNBC niet eens zo geïnteresseerd in Peak Mining. Interessanter zouden de andere dochterbedrijven zijn. Zo heeft Ardent Data Centers geavanceerde waterkoeling-technologie voor cryptominers ontwikkeld, wat de winstgevendheid van miners ten goede kan komen.

Artificial intelligence in een bubbel?

De analisten verwachten dat de kennis rondom waterkoeling nieuwe klanten aan kan trekken. Die klanten zouden niet alleen crypto miners zijn, maar klanten met allerlei doeleinden. Artificial intelligence (AI) is namelijk een erg energie-intensief gebruiksdoel en moet daarom goed gekoeld worden.

Over AI gesproken, hier is Taiga Cloud groot in. De servers van dit bedrijf kun je huren, zodat je niet zelf dure hardware aan hoeft te schaffen. De verwachting is dat het bedrijf tegen het derde kwartaal van 2024 20.000 AI-videochips van Nvidia beschikbaar zal hebben. Het bedrijf is nu al één van Nvidia’s grootste partners in Europa.

Artificial intelligence heeft al sinds eind 2022 voor veel hype gezorgd. Er zijn al een tijd geluiden over een AI-bubbel, die afgaande op het aandeel van Nvidia (NVDA) in de loop van april langzaam leeg begon te lopen. Maar sinds vorige week is het aandeel weer redelijk hersteld. Het zou dus kunnen dat deze vermeende bubbel nog niet zal knappen.


Post Views: 445Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment