5 bitcoin en crypto voorspellingen voor 2024

Louise de Graaf


Terwijl we ons opmaken voor 2024, een jaar dat belooft vol te zijn van spannende ontwikkelingen en onverwachte wendingen, is het tijd om vooruit te blikken naar wat de toekomst mogelijk in petto heeft voor de wereld van cryptocurrency. In dit artikel bekijken we vijf belangrijke ontwikkelingen en voorspellingen die de koers van de cryptowereld in 2024 kunnen bepalen.


Kerstcadeau 🎉: Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

1. Komst eerste bitcoin spot beursfonds

2024 zou wel eens kunnen beginnen met een enorme doorbraak in de crypto-wereld: de langverwachte goedkeuring van het eerste Amerikaanse bitcoin (BTC) spot beursfonds (ETF).

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) staat naar verwachting op het punt om meerdere aanvragen voor zo’n fonds goed te keuren, en januari is hiervoor een veelbelovende maand. Waarom januari? Nou, in deze maand vallen veel deadlines van verschillende aanvragen samen.

Maar wat is een bitcoin spot ETF eigenlijk? Simpel gezegd, het is een beursgenoteerd fonds dat direct in bitcoin investeert en de prijs ervan volgt. Het fonds zal dus zelf bitcoin kopen. Dit in tegenstelling tot de al bestaande bitcoin futures ETF’s, die gebaseerd zijn op contracten die de toekomstige prijs van bitcoin voorspellen.

De goedkeuring van een bitcoin spot ETF zou een mijlpaal zijn. Het maakt bitcoin toegankelijker voor een breder publiek, waaronder traditionele beleggers die via reguliere beursplatformen willen investeren. Dit kan leiden tot een grotere instroom van institutioneel geld in bitcoin, wat de legitimiteit en stabiliteit van de cryptomarkt kan versterken.

2. Bitcoin halving zorgt voor meer schaarste

In april 2024 staat er een belangrijk evenement op de agenda voor Bitcoin: de ‘halving’. Maar wat betekent dit nu eigenlijk?

In eenvoudige termen, bij een Bitcoin halving wordt de beloning die miners krijgen voor het verwerken van transacties en het toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain gehalveerd. Dit gebeurt ongeveer elke vier jaar en is een ingebouwd mechanisme om inflatie de kop in te drukken.

Wat betekent dit voor de prijs van bitcoin? Historisch gezien hebben eerdere halvings geleid tot een aanzienlijke prijsstijging van bitcoin. Dit komt omdat de vermindering van de beloning de nieuwe aanvoer van bitcoins op de markt vermindert, wat bij gelijkblijvende of toenemende vraag kan leiden tot een prijsstijging.

Voor kleinere miners kan de halving een uitdaging zijn. De halvering van de beloning betekent dat hun inkomsten ook halveren, terwijl de kosten voor het minen, zoals elektriciteit, gelijk blijven.


Kerstcadeautje 🎁 PostNL’s laatste Crypto Stamp 2 nog beperkt beschikbaar voor €9,25

3. Einde Ripple rechtszaak, XRP herboren?

Na een lange en tumultueuze juridische strijd lijkt 2024 het jaar te worden waarin de rechtszaak tussen Ripple (XRP) en de Amerikaanse SEC eindelijk tot een conclusie komt. Deze zaak, die begon eind 2020, heeft grote golven gemaakt in de cryptowereld.

In 2023 verraste de cryptomarkt iedereen met een sterker jaar dan verwacht, mede dankzij een belangrijke overwinning van Ripple in de zomer. De rechter oordeelde toen dat de verkoop van XRP op secundaire markten, zoals crypto exchanges, niet als effectenverkoop geldt. Dit was een significante overwinning voor Ripple en de XRP-gemeenschap, wat resulteerde in een hernotering op beurzen en een opwaartse koersbeweging.

Echter, de SEC ging in hoger beroep, waardoor de zaak nog steeds openstaat. Stuart Alderoty, hoofdjurist van Ripple, voorspelt dat 2024 het jaar zal zijn waarin deze langlopende juridische strijd eindelijk wordt beslecht.

Dit zal groen licht betekenen voor XRP om weer volledig mee te draaien in de crypto-industrie zonder zich zorgen te hoeven maken over de juridische strijd.


Hoe je jouw familieleden kunt overtuigen van Bitcoin aan het kerstmaal

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

4. Duidelijkere crypto regelgeving in EU

In 2024 wordt een belangrijke mijlpaal bereikt in de regulering van de crypto-industrie binnen de Europese Unie: de inwerkingtreding van MiCA, oftewel de Markets in Crypto Assets Regulation.

MiCA is bedoeld om een alomvattend regelgevend kader te bieden voor de cryptomarkt in de EU. Hoewel de regelgeving op 20 juni 2023 in werking trad, zullen de eerste reeks regels effectief worden op 30 juni 2024, gevolgd door een tweede reeks op 30 december 2024.

Wat betekent MiCA voor de crypto-industrie? Deze regelgeving kan grote implicaties hebben. Ten eerste biedt het een uniforme regelgevende aanpak binnen de EU, wat betekent dat crypto-bedrijven en -diensten aan dezelfde normen moeten voldoen in alle EU-lidstaten. Dit kan zorgen voor meer duidelijkheid en zekerheid, zowel voor bedrijven als consumenten.

Een ander belangrijk aspect van MiCA is de focus op consumentenbescherming en transparantie. De regelgeving streeft ernaar om gebruikers beter te beschermen tegen fraude en misleidende praktijken. Verder moeten crypto-bedrijven duidelijke informatie  gaan verstrekken over hun producten en diensten.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

5. Dalende rentes kunnen voor impuls zorgen

In 2024 zou de economische situatie in zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie een interessante wending kunnen nemen. Met de afnemende inflatie en een afkoelende economie, is het aannemelijk dat de centrale banken overwegen om de rentetarieven te verlagen. Maar wat betekent dit voor de wereld van crypto?

Voor de cryptomarkt kan een daling van de rentevoeten een positief effect hebben. Als de rentes dalen, worden traditionele spaarrekeningen en obligaties minder aantrekkelijk vanwege de lagere opbrengsten. Dit kan investeerders ertoe aanzetten om naar alternatieve beleggingsopties te zoeken, zoals crypto.

Bovendien kan een lagere rente leiden tot meer liquiditeit in de markt. Dit extra geld kan zijn weg vinden naar risicovollere beleggingen, waaronder crypto.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment