42% kans op 0 renteverlagingen in 2024

Louise de Graaf


De bitcoin (BTC) koers staat vandaag zwaar in het rood en is onder de 57.000 dollar gedoken. Dat lijkt het gevolg van de slechte vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. De inflatie in de Verenigde Staten loopt op en daardoor moet de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) zijn renteverlagingen steeds verder uitstellen.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto

Geen renteverlagingen in 2024?

Volgens de markt is er nu een kans van 42 procent op een scenario waarin we geen renteverlagingen van de Federal Reserve zien in 2024. De laatste keer dat de renteverwachtingen op dit dramatische niveau lagen was in oktober 2023.

Ter vergelijking: in januari 2024 was de kans volgens de markt maar 10 procent dat we geen renteverlagingen zouden zien dit jaar.

Het sentiment op dit markt is wat dat betreft compleet omgeslagen. De kans is echter aanwezig dat de markt wat extreem de andere kant op is geslagen. Als we een positieve verrassing krijgen, dan zou dat de koersen een behoorlijke boost kunnen geven.

Vanavond is het de beurt aan de Amerikaanse centrale bank om een nieuwe rentebesluit te nemen. Het besluit zelf staat vast: de rente blijft ongewijzigd, maar de woorden van voorzitter Jerome Powell tijdens de persconferentie die daarop volgt kunnen verlichting bieden.

Als Powell daar aangeeft dat de Amerikaanse centrale bank alsnog van plan is om dit jaar de rentes te verlagen, dan kan dat de bitcoin koers weer een tik omhoog geven.

Een dieprode zee op de financiële markten

De financiële markten kleurden gisteren over de gehele linie rood. Het was niet alleen bitcoin dat het zwaar te verduren kreeg. Ook de Amerikaanse beurs eindigde gisteren diep in het rood. Het lijkt erop dat de angst voor een jaar zonder renteverlagingen in de koersen wordt opgezogen.

Investeerders zijn nerveus en we kunnen weleens afkoersen op de belangrijkste rentevergadering van de afgelopen maanden. Gaat Jerome Powell de markten de helpende hand bieden of is de inflatie voor hem belangrijker dan de S&P 500 en de Nasdaq?


Post Views: 31

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment